diumenge, 6 de desembre del 2015

Las Palmas de Gran Canaria

Aquesta setmana visitarem una illa on la temperatura no varia gaire en tot l'any, ideal per anar a passar el cap d'any d'una manera diferent ( i sense passar tant de fred ) : Las Palmas de Gran Canaria.

Las Palmas de Gran Canaria és molt més que platges , té un munt de llocs interessants per visitar.

Com tota ciutat, té un casc antic, que en aquest cas es coneix com  La Vegueta. És un casc antic amb un encant  especial, hi ajuda el tipus de construccions , els materials i els colors. Aquí podeu visitar:
-  l'ermita de sant Antoni Abad: és una construcció de forma simètrica  i es pot comprovar tant a l'exterior  ( a la seva façana )  com en el seu interior  ( hi ha tres arcs de mig punt col.locats de forma simètrica).  El seu interior és de fusta de tea ( fusta de gran qualitat) amb una important ornamentació.

Façana de l'ermita

- la plaça de Santa Anna: una plaça de forma rectangular que al seu voltant hi ha tot d'edificis històrics. Un és les cases consistorials ( tot i ser inaugurat al 1856, no fou fins al 1977 es va convertir en ajuntament). En ella hi podreu veure més de 90 quadres, entre els quals el més famós és "Els immigrants" de Ventura Alvarez Sala( quadre que fou cedit pel museu del Prado a l'any 1909 ). Manté encara, mobiliari original.


Altres edificis són el bisbat , la casa Regental( construïda al S XVII, actualment és la residència del president del Tribunal de Justícia de Canàries ) i la catedral de Santa Anna. Aquest últim està considerat un els monuments més importants de Canarias. Es va construir a partir de l'any 1497 per exprés desig dels resi Catòlics, però per manca de fons,  es va haver de parar a l'any 1570. Degut a això, s'hi poden veure diferents estils arquitectònics ( gòtics i neoclàssics ). Com a curiositat,comentar-vos que té 13 capelles independents i que fou el primer centre de producció musical de les illes. Compositors de la talla de Joseph Haydn  hi van treballar allà. 
Quan hi entreu, fixeu-vos en les finestres: no van ser concebudes com a grans finestrals sinó com forats al mur.  No deixeu d'admirar, tampoc, l'orgue: gairebé 5 metres d'amplada i 7 d'alçada, té la capacitat de 25 mitjos registres  ( 12 jocs i mig ). No és estrany que gent important en el món de la música hi volgués anar.

Façana principal de la catedral


I si us ve de gust visitar el museu diocesà d'art sacre, no us mogueu d'aquí, dirigiu-vos al lateral sud . Podreu visitar diferents sales amb escultures, obres pictòriques representatives de l'art a Canàries o bé imatges més petites).
Un dels museus visita obligada és la casa museu Colon: està situat a la part antiga de la casa. Es diu que en aquesta casa, va visitar aquesta casa en el transcurs del seu primer viatge a Amèrica ( 1492) per sol.licitar ajuda per arreglar la gal.lera Pinta.  Entreu-hi, apart de veure objectes relacionats amb el descobriment del nou continent, podreu veure dos patis interiors molt típics de la zona i un pou gòtic.

Façana principal

Detall del pati. Què hi veieu d'estrany ?
En aquesta zona hi ha també dos museus a tenir en compte: el museu canari i el centre d'art modern de las Palmas.  El primer , si us interessa la història de les illes, explica com era la vida dels aborígens des de la segona meitat del primer mil.leni a. C fins al segle XV que foren colonitzats pels espanyols.

Passegeu-vos per cada racó i plaça que trobeu i atureu-vos un moment el mercat. Fou inaugurat a l'any 1858  com a conseqüència de les dificultats d'abastament de productes. La majoria de productes oferts eren locals. 

Passareu per davant del teatre Guiniguada: després d'un llarg període inactiu , al març del 2011  per l'actriu canària Antonia San Juan.

Teatre
I ara canviem de barri, ens n'anem al barri de Triana, d'origen comercial i mariner.
En aquest barri   cal que visiteu  la plaça Cairasco: està dedicada a Bartolome Cairasco de Figueroa ( fundador de la literatura canària). És una plaça petita, però tot i així, hi ha un parell d'edificis que cal que us hi fixeu. Un és el Gabinet literari : abans hi havia hagut el teatre Cairasco ( 1842 ) i anteriorment el convent de Santa Clara.  És un edifici que combina elements neoclàssis i moderns amb un mobiliari de fusta de caoba.
L'altre edifici és l'hotel Madrid, d'estil neoclàssic.

Al fons, l'edifici del Gabinet Literari
També podeu visitar el parc Sant  Telmo, situat al lloc on era abans l'antic mill. És un parc de més de 17000 metres quadrats.  Si us hi passegeu, veure una petita ermita, és l'ermita de Sant Telmo. No és la original, doncs fou destruïda a causa d'un incendi a l'any 1599. Si hi accediu, podreu admirar un bell retaule barroc en el seu interior. 
També hi veure 2 quioscs, un dels quals està dedicat a la música. 

Quiosc de la música


Ermita sant Telmo
Però,sobretot, heu d'anar a veure un  edificis :  el teatre Perez Galdos.És un "must" .   
Qui no ha sentit parlar d'aquest autor canari ?  El teatre actual que porta el seu nom, va substituir l'antic que fou destruït per un incendi a l'any 1918 ( era de fusta ). Tot i així, a l'hora de reconstruir-lo van seguir l'estructura de la planta original ( 70 x 30  metres ). Actualment té un aforament de 1085 persones i té quatre pisos.
Del teatre cal destacar el saló Saint-Saëns: saló dedicat a Camille Saint-Saens. Era un compositor que va arribar a la illa i es feia passar per venedor de vins. Mica en mica va anar aprofundint en la cultura de la illa. Li va agradar tant que es va acabar instal.lant al poble Santa Maria de Guia. Aquest saló està situat al primer pis i és bonic de veure. Té marbres de diferents  i traçats geomètrics. Les seves parets estan revestides de fustes de caoba americana i part d'elles estocades amb sorra de la platja de las Canteras.

Façana del teatre

No deixeu cap raconet per veure. Us proposo un joc, a veure si descobriu l'edifici  Quegles ( el nom complert és palauet Rodriguez Quegles).
El reconeixereu per el seu color verd. És un edifici modernista  de l'any 1900. Actualment és la seu de la Conselleria de cultura i esports.  Es diu que en aquest edifici hi va succeir una bonica història d'amor.
I ja per anar acabant la visita, ens n'anem al centre de la ciutat.  És un altre "must" que no us podeu perdre ( ja entendreu el perquè ).
És el parc Doramas.  Té una superfície de 30.700 metres quadrats ( dels quals 10.000 és zona de jardí ) . En aquest parc hi podreu trobar una gran varietat de flors autòctones ,  un museu dedicat al pintor modernista Nestor Fernandez de la Torre natural de la illa , així com un lloc conegut com Poble Canari ( creat a l'any 1930 , és una mostra de l'arquitectura tradicional dels habitatges  antics canaris ). 
Aquest parc està fet seguint les normes Zen  ( curiosament el famós parc del Retiro de Madrid, també ) . Si el visiteu, a veure si noteu o sentiu quelcom diferent.
Deixeu-me però, explicar-vos amb detall el perquè d'aquest nom. Doramas és la paraula castellanitzada del nom " Addur amas". Fou un guerrer aborigen que ,gràcies a la seva valentia, va resistir tres anys els atacs dels espanyols. Es va convertir en tota una referència pels aborígens i un malson pels espanyols. Es diu que el guerrer va acceptar un duel per acabar amb la guerra. El va guanyar ell,però els espanyols que tenien un "mal perdre", s'hi van  tornar i el guerrer va morir a causa de les ferides . Havia nascut una llegenda.  Moltes flors porten el seu nom. 

Detall d'un racó del parc


Com que el parc és tant gran, hi ha cabuda fins i tot per a un hotel.És l'hotel Santa Catalina. Es va construir a l'any 1882 per cobrir i allotjar els tripulants britànics i les seves famílies.  Manté, encara, la seva estructura colonial. Busqueu-lo i admireu-lo uns minuts.

Hotel Santa Catalina
I fins aquí les visites turístiques històriques. Cansats ? Podeu anar a una de les platges que ofereix la ciutat, però caldrà que aneu a la pàgina del Facebook per més informació.

https://www.facebook.com/consellsdeviatges

Espero que us hagi agradat  .


Montse

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada