diumenge, 22 de novembre del 2015

Milano

Aquesta setmana tornem al país italià , que tantes vegades hem visitat. En aquesta ocasió ens n'anem a Milà: la ciutat coneguda per la seva implicació al món de la moda.
Però Milà ofereix molt més que els carrers comercials per a comprar roba, tot i que dedicaré una part de l'entrada a la moda.

Però comencem per l'art, i no amb qualsevol obra, no, sinó amb la obra: el mural original fet per Leonardo da Vinci,"Lúltim sopar". Obra realitzada entre els anys 1495 i 1497 sobre una base de guix( com es feien abans els frescos ),  està situada a la paret del menjarod de l'antic convent dels dominics de l'església Santa Maria delle Grazie. És un mural de 460 centímetres d'alt i 880 centímetres d'amplada. Si hi  esteu interessats, cal que reserveu  amb molta antel.lació. La visita dura 15 minuts amb un límit de persones i no està permès fer fotografies.

Quadre que apareix una famosa pel.lícula , la sabeu ?


I d'una obra d'art única, a un lloc que aparentment no té res a veure amb l'art  però en ell hi trobareu petites obres d'art: el cementiri monumental. Construït l'any 1866 per unificar les antics i petits cementiris de la ciutat, és una zona de 250.000 metres quadrats on hi podreu trobar escultures itàliques, temples grecs, obeliscos i fins i tot una versió a petita escala de la columna de Trajà.
A l'entrada  principal podreu trobar les tombes d'alguns dels ciutadans més importants del país. 
Com a curiositat, us diré que una secció per a jueus i ciutadans no catòlics separada.


Versió en petit de la columna de Trajà

Curiós, oi ?

Us emplaço a visitar l'estació central. La seva arquitectura crida l'atenció. Es van inspirar amb el modernisme a principis del segle XX, però també té elements d'art nouveau i decó. Fou inaugurada a l'any 1931, i a mesura que va anar passant el temps la van anar ampliant.

Detall del sostre.

Tothom té present la catedral  situada al costat de les famoses galeries Vittorio Emanuele ( a la pàgina del Facebook hi trobareu  més informació), però jo aquí us parlaré d'altres esglésies igual d'interessants.

La primera església és la basílica de Sant Ambròs: fou consagrada a l'any 387. Té un aspecte exterior poc usual , doncs té dues torres d'alçada diferent i un gran atri ( igual que la pròpia església ). Si us atreviu , us podeu acostar a la cripta: hi podreu veure els esquelets de Sant Ambròs, sant Gervasi i Protasi elegantment vestits.

Entrada

La segona església és la de san Maurici : concebuda com a part del convent femení de les benedictines, la part exterior enganya.  Sobri per fora, a l'interior podreu trobar una gran varietat de frescos. També un orgue de l'any 1554 que encara funciona.
Com a curiositat us diré que si hi entreu: podreu distingir dues parts separades per un mur al centre.  A  la zona d'entrada  s'hi situaven els ciutadans, mentre que a la part interior s'hi situaven les monjes.

Exterior
Interior

La tercera , i penúltima,  és l'església de Sant Llorenç Major. Construïda al segle VI, és la més antiga de Milà. El seu interior està decorat amb marbres i mosaics. Encara s'hi poden veure els materials originals amb els que es va construir aquesta església, extrets d'un amfiteatre romà. 
Just davant , hi podreu veure les columnes de Sant Llorenç: es tracta de 16 columnes que van pertànyer a la ciutat romana Mediolanum al segle III.

Columnes de Sant Llorenç i església al fons

Interior


I ja per acabar,  la més macabra i curiosa de totes: l'església de Sant Bernadino alle Ossa.  La seva raresa rau en una paret feta a base d'ossos humans. Us hi atreviu ? Resulta que a l'any 1145 es va construir un hospital prop de l'església de Santo Stefano Maggiore. El cementiri es va omplir de seguida i van haver de construir una sala per recollir els ossos. Eren col.locats sobre la paret per formar part de la decoració.

Us hi atreviu ?

Potser tal imatge sinistre, us ha deixat una mica descol.locats. Normal. Doncs bé, per fer-vos-ho passar ràpid, ens n'anem de compres ! 
Hi ha molts llocs i depenent del vostre poder adquisitiu  podeu triar una zona o una altra.

Podem començar per les galeries Vittorio Emanuele, just al costat de la catedral. Es van construir entre els anys 1865 i 1877 . En ella, hi ha botigues de renom, però també altres de més assequibles. Tot i així, fer-hi un expresso és car...

galeria Vittorio Emanuele

La Via Montenapoleone i della Spiga són els carrers més importants .  Això sí, si hi compreu , els preus són més elevats.

No patiu , sempre podeu anar al Corso Vittorio Emanuele pertrobar botigues amb preus més assequibles.



Ara bé, si busqueu botigues alternatives , cal que aneu al Corso di Porta. 

Un bon gelat a l'estiu sempre va bé, i més si és itàlia!


Si sou de comprar a les botigues típiques als centres comercials, cal que aneu a la Via Torino o Corso Buenos Aires ( aquesta queda una mica lluny ).

I centres comercials , us preguntareu. Essent una ciutat on la moda està molt present, hauria d'estar ple , doncs no !  No n'hi ha molts. Jo us recomano que visiteu "La Rinascente", a la plaça del Duomo . És un centre de luxe , però només per voltar encara no fan pagar !

I fins aquí la visita a Milà. A la pàgina de Facebook  hi ha altres llocs que us poden interessar.

https://www.facebook.com/consellsdeviatges/

Buon viaggio.

Montse







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada