diumenge, 8 de novembre del 2015

Pamplona

Aquesta setmana no ens movem de la península  i ens desplacem a una ciutat coneguda mundialment pels encierros :Pamplona .

Qui no ha vist mai un "encierro" per la tele? No cal que us lleveu d'hora, i que us sapigueu el càntic que forma part del ritual de cada matí,  segur que n'heu vist algun. Però Pamplona ofereix molt més  per veure ! 

Si voleu aprofitar  visitar aquesta ciutat a la setmana de San Fermines per veure i viure l'ambient , us aconsello  que almenys un dia aneu a la plaça de toros  ( tram final de l'encierro) . I si us podeu col.locar junts davant de l'entrada de la plaça , millor.  Jo tenia només 6 anys quan hi vaig anar, encara que estava un pèl adormida ( sempre m'ha costat molt matinar ...) , encara ara recordo veure obrir la porta i entrar un munt de gent corrents i , al mig, els toros.

Però anem a fer visites!  
La primera és la catedral de Santa Maria la Real:  Es va construir entre els segles XIV i XV, al mateix lloc on abans hi havia hagut un temple romànic. La seva façana és d'estil neoclàssic, però el seu interior és gòtic.  
Entreu-hi, podreu veure el mausoleu del rei Carles III i la seva esposa Leonor de Trastamara, acompanyats de 28 figures de nobles i religiosos. No marxeu sense abans haver visitat  el claustre, la part més important a nivell arquitectònic de la catedral.
Claustre de la catedral

I no deixem el tema religiós, ara ens dirigim cap a  l'església de Sant Nicolau . Construïda al segle XII  per una finalitat militar, actualment al seu voltant és una zona d'activitat comercial de dia i un ambient nocturn. 
En el seu interior, hi podreu admirar un gran orgue barroc.
Com a curiositat, us diré que antigament aquesta església era l'antic burg  ( si voleu saber  què era , cal que aneu a la pàgina del Facebook ).

Interior de l'església amb l'orgue al fons


I ja deixarem el tema religiós visitant un altre burg , l'església de Sant Cernin ( o Saturní ). Antigament , en aquest mateix lloc, hi havia  un temple romà dedicat a Diana.
Destacar que és una església d'una sola nau, amb un cor elevat i amb capelles entre els contraforts.

Església Sant Cernin

I d'edificis religiosos a racons amb encant  de la ciutat 
Comencem per un lloc conegut per tots els habitants de la ciutat: la plaça del castell. Plaça de 14000 metres quadrats,  és una plaça imperfecte a on hi ha  tingut lloc una gran varietat d'actes( des de corrides de toros fins a l'any 1844, passant per batalles, tornejos o bé parades militars ). 
La majoria de cases que es poden veure són del segle XVIII,  amb les seves balconades típiques d'aquesta època.
En la foto podeu veure el quiosc, lloc de reunió pels habitants de Pamplona.L'original el van construir a l'any 1910 i  era de fusta. El 28 de juny de 1943 el van substituir per l'actual .
al centre de la plaça, el quiosc.

I per tenir una bona panoràmica de la ciutat, cal que aneu  a la part alta , concretament al lloc conegut com Cavall Blanc. És un edifici que actualment és un establiment de restauració, però que en els seus inicis era el lloc on s'allotjaven els  peregrins que feien el camí de Santiago ( hi passa molt a la vora ). Malauradament , només queda dempeus de l'edifici original la Creu de Mentidero, on es feien les execucions cap  a l'any 1500. 
Situat al bastió de Redin, era un molt bon lloc de defensa. Un bastió és un reducte fortificat que es projecte a l'exterior d'una fortalesa, que pot ser de forma triangular o pentagonal  i  situat  normalment a la cantonada  dels murs.

Edifici Cavall Blanc

I ara que ja heu gaudit d'una bona panoràmica, us proposo un parell  de rutes per la part superior de la muralla: la primera és el passeig de Ronda. Té aquest nom ja que en aquest tram  els soldats hi feien les rondes de vigilància.


Passeig de Ronda

Una altra ruta és la Ronda Barbazana, situada entre el Cavall Blan i el baluart de Redin. Té un gran balcó sobre les muralles per poder admirar el paisatge. A més, podreu veure dues garites, bancs renaixentistes , gàrgoles i una bòveda gòtica que guarda les restes de Arnaldo  Barbazan (  bisbe de  Pamplona de l'any a 1319 al 1355).

Ronda Barbazana

A Pamplona també s'hi pot visitar museus, no és que n' hi hagi gaires, però tots són interessants . 
El primer és el museu  de Navarra:  situat a l'antic hospital de nostra senyora de la Misericòrdia, s'hi pot veure entre d'altres peces ,mosaics romans ( el més valuós és el mosaic de Teseo),  o bé el quadre pintat per Goya  "El marquès de Sant Adrià" , l'any 1804.

Un altre museu és el museu Oteiza : situat a 9 quilòmetres de Pamplona ( Alzuza) i està dedicat a l'escultor, pintor, dissenyador i assagista de Pamplona, Jorge Oteiza.

Un altre il.lustre personatge de Pamplona és el violinista i compositor Pablo Martin Meliton Sarasate i Navascues: també té un museu en honor seu.

Si visiteu la catedral i us ve de gust admirar peces religiosos, no deixeu de visitar el museu catedralici. 

L'últim museu a  comentar és el centre d'interpretació de les fortificacions, inaugurat a l'any 2011. Forma part del recinte amurallat  ( mireu al facebook per veure més informació ). 


Interior del Centre

I què dir dels encierros ?   Crec que no faria falta explicar-vos què és, però si que us puc recomanar que feu el recorregut a peu , sense gent corrents ni toros que us empaitin: són només 846,8 metres.  El recorregut és pujada Santo Domingo ( lloc de càntic i imatge de Sant Fermí ) , fins a la plaça de l'ajuntament. D'aquí, passeu pel carrer Estafeta  fins arribar a al baixada de Javier ( patró de Navarra) , arribeu a una cantonada ( coneguda com corba Telefonica )   a través d'un carreró, arribareu a la plaça de toros. 

I un cop fet, imagineu-vos aquest recorregut ple de gent corrents, al mig uns quants toros amb unes banyes molt grans  ben aprop vostre.  Us hi atreviríeu ? Jo no.

Què? Us he donat opcions per visitar aquesta ciutat ? Segur que sí ! 
Ara aneu a la pàgina  del Facebook i encara trobareu més motius per visitar Pamplona !

https://www.facebook.com/consellsdeviatges/

Bidaia ona !

Montse         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada