dimecres, 17 de febrer del 2016

El Moianès ( segona i última part )

Segona setmana que visitem la comarca del moianès. Descobrireu racons naturals i emplaçaments històrics molt interessants.

Potser ha quedat una mica llarg, però és que no puc estar-me de descobrir-vos-ho tot !

Comencem per Santa  Maria d’Oló

Els que mireu el programa “ El foraster” ja coneixeu una mica el poble i els seus habitants. Però hi ha més del què es va veure a la pantalla.

He d’advertir-vos que és un terme molt “religiós” i ara mateix que entendreu el perquè.

Edificis religiosos


-Santa Creu de la Plana: construït durant els segles XII i XIII ,actualment està abandonat i sense ús de culte. És de nau rectangular.

-Sant Vicenç de Vilarasau : és la capella del mas del mateix nom. És d’una sola nau amb un absis semicircular decorat( on s’hi conserva les pintures romàniques ) , nau rectangular amb un estil pur romànic. Es destaca el campanar de cadireta. Es va restaurar a l’any 1990.

-Sant Miquel d’Oló : construïda al mateix que la Santa Creu de la Plana, actualment no se’n fa ús. Es troba en molt mal estat i té una sola nau rectangular i un absis semicircular.

-Sant Joan Vell: prop del mas d’Armenteres, ara està en runes . Es va construir a l’any 1081. Era l’antiga parròquia de sant Joan d’Oló , fins que es va abandonar a l’any 1643.

-Sant Jaume de Vilanova : Aquest edifici religiós  de planta rodona el va restaurar el propietat a l’any 1930 i actualment es pot veure com era originalment. Fa un diàmetre de 5,20 metres de diàmetre.
-Sant Feliuet de Terrasola: és l’església a destacar entre les esglésies romàniques que hi ha terme. Es va construir a l’any 927, tot i que es va restaurar l’any 1970.Té dues naus, dos absis i una torre que fa de campanar.

Sant Jaume de Vilanova

-Església parroquial de  Sant Joan d’Oló : existeix des de l’any 1643.Hi podreu veure l’església, la rectoria, un petit cementiri i un comunidor . Al seu interior hi ha tres magnífics retaules barrocs.
-Església parroquial de Santa Maria d’Oló: cal destacar el retaule barroc dedicat a la Mare de Déu de l’Assumpta. L’església va substituir l’antiga d’origen romànic.

-I acabem la visita amb una església completament diferent i moderna: es troba a la part baixa del poble . Es va construir a l’any 1957, impulsada pel matrimoni Roger-Vidal,propietaris de la fàbrica Lopez. Al seu interior hi ha relíquies dels màrtirs Caro , Felicissim, Reparata, del bisbe de Vic Bernat Calvó, Antoni Maria Claret i la religiosa Joaquima de Vedruna. Entreu-hi i observeu-la bé.


Diferent, oi ?


Nucli urbà


-Nucli urbà: els seus carrers són estrets on hi podreu veure cases de pedra. Hi ha un carrer especial, el de la costa. Fa molta pendent  i no em puc imaginar pujar-hi carregat amb la compra. Proveu-ho ! El punt més alt és on ara hi ha l’església vella , antic lloc del castell i del qual només en queda una torre rodona ( datat de l’any 930 ). Les cases, però, daten del segle XVII i XVIII.

Enteneu ara perquè els carrers són amb molta pendent ?


Testimonis de la vida quotidiana


-Restes de molins : al terme podeu veure els molins que transformaven el gra amb farina.

-Barraques de vinya d’Oló : és el lloc on es guardaven les eines , però també era un refugi en cas de temporal i habitatge ocasional , fets de pedra seca.
 

Paratges naturals


-La font del Roc: és la zona recreativa prop de la riera d’Oló, molt a prop del nucli urbà.

-El Bray d’Oló : és una formació molt interessant geològica.
El Bay
 

Vistes panoràmiques


-Mirador : des del raval de Santa Eulàia, podreu admirar el terme de Sant Maria d’Oló.

I no  deixem la comarca sense visitar la capital  Moià.

Com a curiositat històrica us diré que a l’edat mitjana la vila de Moià va alliberar-se , i va passar a ser considerada “carrer i membre de la ciutat de Barcelona “ . Al segle XX es va convertir en un centre d’estiueig i segones residències.

 Nucli urbà

-Museu casa natal de Rafael Casanova:  aquest gran personatge va néixer al 1660, tot i que la casa ja existia des de 1570. La família Casanova la va adquirir a mitjans del segle XVIII. Es conserva una bella finestra gòtica i la planta noble. La família tenia masos i terres, i es dedicaven al comerç del gra i la llana.

Façana cass museu Rafael Casanova

-Auditori de Sant Josep: abans era l’antiga església de sant Josep.

-Nucli d’urbà: passegeu pel centre, podreu veure moltes cases refetes als segles XVII i XVIII.   A destacar el conjunt modernista de can Viñas ( un conjunt de tres cases construïdes entre 1863 i 1933), sense deixar de mencionar cal Andreu ( d’estil renaixentista) i cal Bou ( d’estil barroc).
No deixeu de passar per la plaça Major, el carrer de les joies ( ple de cases gòtiques) i l’escola Pia ( abans era  una antiga església que actualment ara és una sala de conferències i auditori.

-Parc municipal : situat al mig de la vila , situat a l’antic jardí de la casa de Josep Coma i Passarell ( més conegut com cal Cristo ). Hi podreu veure arbres centenaris i racons únics

Edificis religiosos


-Església parroquial de santa Maria: fou construïda entre els anys 1674 i 1745, al lloc on hi havia hagut una església romànica des de l’any 939 . El seu campanar fa 52 metres i cal destacar les portalades barroques amb columnes salomòniques.

-Sant Pere de Ferrerons: és una antiga parròquia que ja existia a l’any 919. L’actual edifici actual és de l’any 1763. Des d’aquí , podreu gaudir d’uns bones vistes panoràmiques.

Paratges naturals

-Jardí botànic de cal Riera: al costat de la  Creu,  es troba aquest centre privat obert a l’any 1999. Hi podreu veure més de 180 espècies ( la majoria són autòctones i del mediterrani, tot i que hi podreu trobar també d’origen nord-americà i japoneses ).

-Coves del Toll: un dels referents més importants de la prehistòria. Tenint en compte la gran importància,  l’accés és fàcil i per carretera. Té en forma de T, amb dues sortides i el seu recorregut és de gairebé de dos quilòmetres ( només 158 metres són visitables ). Podreu visitar la cova de la prehistòria ( dividida en una galeria nord i sud ), i el palau de la fauna del quaternari ( és la cova més rica del conjunt ).
Foren descobertes a l’any 1954, tot i que van començar a ser excavades a l’any 1960.
Vistes panoràmiques

Detall de recorregut

-Mirador de la Creu: és un magnífic mirador natural tot i que la creu està datada a l’any 1900.

Testimonis de la vida quotidiana


-Poues de glaç de la Franquesa : construïdes entre els anys 1625 i 1640, és una antiga planta per emmagatzemar fins  a 270 metres cúbics de gel. La poua nova tenia capacitat per 675 metres cúbics.

Poua de la Franquesa
-Embassament i parc del molí nou : el nom li ve donat per l’antic molí fariner. És un lloc ideal per anar-hi a l’estiu i fer un berenar, esmorzar o dinar.

Llocs històrics


-Castellnou de la Plana:construït al segle XIII i XIV, per substituir el castell principal anterior del terme de Clarà. Hi podreu veure, també , dos molins fariners.

-Castell del Clarà i capella de sant Andreu de Clarà: és un castell situat a dalt d’un turó, al costat hi ha la capella ( esmentada ja al segle X ). Es conserva dempeus una part de la torre d’homenatge i restes de diferents dependències.

I ara sí que acabem la visita al Moianès. Espero que entre tants llocs , algun us hagi agradat i l’aneu a visitar.

Si teniu ganes de descobrir  pobles petits, però amb molt d’encant i llocs únics, cal que visiteu la pàgina de Facebook.

https://www.facebook.com/consellsdeviatges/

Fins la propera !

Montse

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada