dilluns, 1 de febrer del 2016

Illes Balears: segona part



Tal com vaig comentar, continuem la visita a la illa a unes de les principals ciutats.

Aquesta setmana us proposaré només dues ciutats. No són gaires, però és tan gran la seva oferta turística  que encara hi trobareu massa llocs per visitar ! Us faré una llista dels llocs interessant i una breu explicació ( sinó em quedaria una entrada molt llarga i pesada de llegir ).

Comencem per Pollença

Entre d’altres podeu visitar els següents llocs:

1.- Museu de Pollença: antic convent dels dominics ara és un museu on podeu visitar obres de diferents èpoques i religions.

2.- Plaça de l’almoina i la font del gall: petita en superfície, però amb una gran importància en la història de la illa ( lloc de lluita entre corsaris i habitants )

3.- Plaça Major: construïda al segle XIX per substituir la vella, abans hi havia el cementiri.

4.- Església Santa Maria Àngels: fundada a l’any 1236, posteriorment fou entregada a la ordre dels templaris. Ha sofert varis canvis fins a tenir l’aspecte actual. Cal destacar el retaule barroc dedicat a la Mare de Déu dels Àngels ( creat entre els anys 1752-1764).

5.- Convent Sant Domingo: construït entre els segles XVI i XVII, actualment al seu claustre s’hi celebra concerts de música clàssica. Destacar les 10 capelles laterals , cadascuna amb el seu retaule.

6.- Jardins Joan March i  les torres Desbrull:  Aquesta finca va pertànyer a la família March. Ara pertany a l’ajuntament i en el jardí botànic hi podreu trobar espècies autòctones i una estàtua dedicada a Joan Mas ( un heroi local destacat per la seva lluita contra el corsari Dragut).
Just al costat, hi ha les torres Desbrull: una torre gòtica  medieval que va pertànyer a una de les famílies més conegudes de Pollença.

Torres Desbrull

7.- Edifici Monti-Sion: fou construït pels jesuïtes al segle XVIII, però la seva aparença actual es deu a la gran reforma feta al segle XIX . És un lloc que s’ha relacionat amb la cultura i les seves accions per fer arribar la cultura la poble.

8.- El Calvari: és un dels llocs més emblemàtics . Per arribar-hi cal pujar 365 graons, i  mentre pugeu , podreu observar 14 creus de 3 metres d’alçada. Si a més feu coincidir la vostra visita amb Setmana Santa, podreu gaudir com fan baixar la talla de Jesús fins a l’església de santa Maria dels Angels , amb un silenci total.  

Val la pena l'esforç de la pujada!

9.- Plaça Vella: Abans aquesta plaça era fortificada. Encara que petita, està plena d’edificis històrics. Un és can Llobera: una antiga casa senyorial. El nom li ve de la família que la va habitar al segle XVIII, tot i existir des de l’any 1515.
Si feu coincidir la vostra visita amb  un 17 de gener ( ara ja és tard ), podreu viure una tradició local: la baixada d’un pi de més de 20 metres fins a la plaça vella ( amb la dificultat de fer-lo passar pels carrers estrets ).

Complicat, oi ?

10.- Pont romà: és un dels pocs testimonis de l’època romana. Era conegut com el pont de Cubelles.

11.- Puig de Maria : situat a 330 metres d’alçada, es va concebre com a súplica de la protecció de la verge davant de la pesta negra.  Al monestir situat en aquest lloc hi van arribar a viure 3 monges.
Diu la llegenda que els habitants del poble , encuriositats per uns fenòmens lluminosos sobrenaturals, hi van pujar i van trobar la talla de la Verge.
Puig de Maria


12.- Port : no podeu marxar sense visitar el port, el moll dels pescadors i gaudir de les platges.

13.- Far Formentor: no hi ha port sense far. Per la seva ubicació , la seva construcció  no fou fàcil. Des d'aquí podreu admirar una gran panoràmica de gran bellesa ( fins i tot ha estat lloc d’inspiració de molts autors).

14.- Mirador de la Creueta i el Colomer : és el lloc ideal per veure com es pon el sol al Mediterrani.

15.- Oratori Roser Vell: es creu que es va construir al segle XIV, tot i que l’aspecte actual és del segle XIX. Cal destacar el retaule d’estil barroc i l’orgue .
Si us acosteu a aquest lloc, aneu just al costat. Hi ha la casa Donado . Apropeu-vos al portal i podreu admirar la decoració amb puntes de diamants originàries d’una casa de la villa.
I ja acabem!

16.- Oratori de sant Jordi : fou construït al segle XVI. Aleshores quedava fora del poble. Era el punt de trobada dels homes ( degudament entrenats ) encarregats de defensar la illa dels atacs continus dels corsaris.  Per això, està dedicat a Sant Jordi.
Al seu interior podreu observar un retaule barroc en record a la imatge trobada casualment a cala d’Arient al segle XVII.

I ara ens desplacem a la gran capital: Palma de Mallorca.

Entre d’altres llocs, podeu visitar

1.- Ajuntament : antiga seu  dels Jurats , cal destacar la seva pinacoteca.  El seu exterior és del segle XVII, però el seu interior del segle. XIX.

2.- S’Hort del Rei: jardí d’origen medieval, va tenir la seva màxima esplendor en temps de Jaume II ( un vell conegut ja nostre ), que hi va fer plantar arbres fruiters, flors , hortalisses i fins i tot hi havia algun que altre animal. Veureu que hi ha una part nova, és de l’any 1960.


Racó de s'Hort del Rei
3.- La Seu ( catedral ):  és un dels edificis més emblemàtics de Mallorca, que es pot veure des de molts llocs. Abans de fer-hi construir la catedral, hi havia una mesquita. Fou Jaume I que va  fer construir una capella a l’any 1229. Entre els segles XVI i XVII es  construeix la seu seguint l’estil barroc. Cal destacar el retaule de Corpus Christi al seu interior.
Ara bé, l’aspecte actual és gràcies al bisbe  Pere Joan Campins, que va adaptar la Seu a les noves necessitats litúrgiques.
Entreu-hi ,si més no per admirar l’obra de Miquel Barceló representant la multiplicació dels pans i els peixos.

4.- Parc de la Mar: construït en l’espai buit que quedava entre l’autopista i el passeig marítim als anys 70, cal que us acosteu al llac d’aigua salada.  Hi veureu el reflex de la Seu.

Parc de la Mar, amb la Seu al fons.


5.- Palau Episcopal: es va construir al segle XIII, però posteriorment s’hi van fer ampliacions. Cal destacar la portalada gòtica de l’antic oratori de Sant Pau, juntament a la façana principal d’estil modernista. Us emplaço a veure si trobeu el rellotge de sol del pati interior.

6.- Consell insular: abans era l’antiga seu de la diputació. Es va construir a l’any 1882. Cal destacar l’escala monumental i la sala de sessions, d’estil neogòtic.

7.- Palau March: gràcies a Bartomeu March , hi podreu admirar escultures d’art modern i contemporani .

8.- Banys àrabs: és una de les poques restes arqueològiques de l’època de  dominació musulmana. Cal destacar la sala central de columnes. Encara s’hi conserva el caldarium i el repidarium.

Banys àrabs

9.- Castell Bellver: un dels altres llocs emblemàtics de la capital. Situat a  3 quilòmetres del centre i a 112,6 metres per sobre el nivell del mar, es va construir amb una finalitat defensiva.  És de planta circular al voltant d’un pati central. Però que no us enganyi, a dins hi trobareu sales i habitacions amb acabats elegants, doncs també feia de residència.
Com a curiositat, comentar-vos que està fet de marès ( una pedra arenisca que es troba a la illa).Bona part prové de les coves de sota el castell.
Entre els anys 1700 i 1715 es va fer servir com a presó principal.


Així podien defensar la illa
10.- Visita als patis
Si hi ha alguna única a Palma de Mallorca són els patis interiors. N’hi ha uns quants que no  podeu deixar de visitar
- Can Oliza : és de finals del segle XVII
- Can Oms:  la família Oms hi va habitar durant el segle XX. Les seves armes es poden veure al balcó de l’escala.
- Can Bordils: reformada al segle XVI per la família Sureda, ja existia de l’època medieval. Es poden veure les armes a les finestres dels estudis i als arcs.
- Can Vivot: igual que can Bordils, ja existia en època medieval, tot i ser reformada durant els segles XVII i XVIII. L’arxiduc Luis Salvador ( un vell conegut nostre) va dir a l’any 1872 que “ era un pati pompós i ha de comptar entre ell el més bell de Palma “
- Casal Solleric: és un dels pocs exemples de casa construïda de nova planta de la segona meitat del segle XVIII. L’arxiduc Luis Salvador va dir que “ és el pati dels més bells de Palma, amb una magnífica escala que passa per sota dels arcs rebaixats”. 

Can Vivot

11.- La llotja: situada davant del mar, era l’antiga seu del col.legi de Mercaderia . La seva construcció fou llarga ( de l’any 1421 al 1488 ). Està formada per tres naus sostingudes per  sis  esvetlles  columnes.
Admireu-la, tant el seu exterior com el seu interior.

12.- Can Fortaleza Rey: és un edifici seguint l’estil art nouveau ( els que em seguiu habitualment, us hauria de sonar ). Recorda una mica a la casa Batlló  i és que Antoni Gaudi va ajudar a la reforma de la Seu, i es creu que el senyor Fortaleza el va conèixer i li va agradar el seu estil.  Es pot visitar.

13.- Magatzems el Aguila: edifici d’estil modernista, cal destacar l’ús del ferro en l’estructura compartida de la planta principal amb la casa Fortaleza.

14.- Es Baluard: actualment hi està ubicat el museu d’art modern i contemporani.

15.- Claustre del convent de Sant Francesc: D’estil gòtic, és un dels conjunts arquitectònics més bells i millor conservats de la ciutat. L’església i el claustre formava part del convent. Visiteu l’església: té 8 capelles laterals.

I fins aquí la visita a les ciutats que ens faltava.  I la natura que us vaig prometre la setmana passada ? Doncs heu d’anar a la pàgina del Facebook, i hi trobareu llocs únics i espectaculars , juntament a unes quantes platges i cales .

Fins la setmana que ve al.lots  i al.lotes!

Montse

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada